Länsimainen narsismi heittää häränpyllyä

Otteita työpaikkailmoituksista Oikotiellä:

Logistiikkakoordinaattori

Toivomme sinulta aiempaa kokemusta vastaavista tai lähes vastaavista tehtävistä, olet reipas ja vastuuntuntoinen tiimipelaaja ja viihdyt osana paikallista organisaatiota.

Olet asiakaspalveluhenkinen ja yhteydenpito eri sidosryhmien kanssa luonnistuu sinulta sujuvasti myös englannin kielellä.

Jäätelökioskin myyjä

Haemme innostuneita ja iloisia tyyppejä, joille mieleenpainuvan asiakaskokemuksen tuottaminen on kunnia-asia, joilla työkaverin kanssa homma sujuu ongelmitta ja joilla on aitoa halua oppia ja ottaa selvää työympäristöstään.

Siivoja ja tiskaaja

Edellytämme ja tiskareilta ennen kaikkea hyvää asiakaspalveluasennetta ja vahvaa sitoutumista korkeaan laatuun. Tässä tiimissä asenne ratkaisee!

Tarjoamme tsemppaavan esimiehen ja ison yrityksen osaavat huoltojoukot (toisin sanoen työterveys- ja työhyvinvointipalvelut)

Siivooja tai tiskari: Tule meidän tiimiimme! Tiimimme on avainasemassa huolehtimassa monen kävijän kirjaimellisesti siististä asiakaskokemuksesta.

Hae osaksi tätä siistiä valioliigaa!

Rekrytointifirman ilmoitus

Intohimonamme on löytää ja valita oikeat henkilöt työpaikkoihin, kun osaaminen, persoona ja motivaatio kohtaavat, olemme onnistuneet työssämme.

Onko pokkaa hakea töitä?

Oikotien työpaikkailmoitukset pistävät jalat tutisemaan. Kenellä on pokkaa hakea töitä? Jos et ole intohimoinen, asiakaspalveluhenkinen valioliigan tiimipelaaja niin uskallatko vastata työpaikkailmoitukseen? Ihmetelläänkö tämän jälkeen vielä miksi ihmiset uupuvat eivätkä uskalla tunnustaa heikkouttaan?

Liisa Keltikangas-Järvinen kirjoittaa kirjassaan Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot länsimaisesta narsismista näin:

”Länsimainen elämäntyyli vaikeuttaa narsismin tunnistamista, jopa tukee narsistista luonnevaurioita. Voidaan luetella suuri joukko narsismin tunnusmerkkejä, jotka ovatkin nyky-yhteiskunnassa saaneet positiivisen merkityksen. Oikeiden sosiaalisten taitojen sijasta korostetaan nykyään selviytymistä ja pärjäämistä. Ja keinot saattavat olla niitä, jotka aiemmin katsottiin narsismin käyttövoimaksi. Tunneköyhyyttä saatetaan pitää vahvuutena ja kyvyttömyyttä ihmissuhteisiin itsenäisyytenä ja itsensä toteuttamisena. Nykyinen työnhakumenettely itserakennettuine portfolioineen ja hakijalta pyydettyine tulevaisuuden visioineen on kuin tehty narsistille. Hänen visioillaan ei ole äärtä eikä itsekehullaan rajaa.”

Tämä Keltikangas-Järvisen esittelemä teoria tulee minusta hyvin esiin työpaikkailmoituksissa. Ihmisistä välittäminen ei myy. Rakkautta ja toisen huomioon ottamista tärkeämpi on ”asiakaskokemus.”

Kultainen sääntö

Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle. Opettaja, mikä on lain suurin käsky? Jeesus vastasi: ”Rakasta Herraa Jumalaasi koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi, tämä on käskyista suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi, näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.” (Matt 22:35-40)

Tämä kultaiseksi säännöksi kutsuttu Raamatunkohta on universaali ja tunnetaan muissakin uskonnoissa ja filosofisessa ajattelussa. Tämä oppi ei kannusta itsekorostukseen vaan Korkeamman voiman ja lähimmäisen kunnioitukseen. Mutta miten se voisi toteutua yhteiskunnassa, jossa omavoimaisuus, dynaamisuus ja myyntihenkisyys on valttia?

Siinäpä se – ei mitenkään!

Rahat vai henki?

Tämä maailmanlaajuinen koronapandemia on laittanut tilanteen uusille urille. Asiakaskokemus ei kuulosta enää yhtä raflaavalta. Joudumme palaamaan kultaiseen sääntöön. Talous on kriisissä ja moni menettää työpaikkansa. Rahan etusijalle on laitettava henki ja usein vieläpä toisen henki. Vaikka emme itse kuuluisi riskiryhmään, joudumme luopumaan monesta asiasta suojellaksemme toisia.

Mutta mitä hyvää me itse siitä saamme? Sanoisin että paljonkin!

Kultaiseen sääntöön pätee sellainen ajatus, että jos kuuntelemme hiljaa Jumalan ääntä, Hän alkaa puhumaan meille. Jumalan puhe johtaa siihen, että vähitellen lähimmäisestä välittäminen nousee tärkeämmälle sijalle kuin oma etu. Mutta se palkitsee myös eniten.

Ehkä nyt aika hiljentyä miettimään keitä me oikeasti olemme ja lähteä etsimään sitä omaa itseä ilman sen isompaa itsekorostusta. On aika miettiä sitä mitä minussa on ja mitä minä voisin tehdä muiden eteen ja sitä kautta saada hyvää oloa.

Näin narsistisen ajattelu heittää häränpyllyä ja meistä tulee kullankaivajia.  

Riina Laurila,

17.4.2020

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: