Voimaa Valtti -öljypurkista

Jälleen on tullut kevät ja puissakin vihertää. Koronarajoitteet eivät onneksi estä oman kodin kevätpuuhia. Tänään ukkosti, mutta heti kun pahin rajuilma taukosi, menin parveketta pesemään. Minulla on monta vuotta ulkona sateessa olleet puutarhakalusteet, jotka käsittelin pariin otteeseen Tikkurilan Valtti – Kaluste -ja terassiöljyllä. Kalusteet saivat kauniin kelonharmaan värin. Samalla värillä käsittelin myös äitini minulle tekemän hyllykön. Perheessämme on näet käsityötaitoista naisväkeä!

Toiminnantieteessä (occupational science) tutkitaan toiminnan mahdollistavia tekijöitä. Se osoittaa, miten jokainen selviytyy omassa arjessaan merkityksellisen toiminnan avulla. Toiminnantiede perustelee toimintaterapian ytimen: yksilön, toiminnan ja ympäristön välisen suhteen ja painottaa yksilön kokemusta omasta merkityksellisyydestään. (Journal of Occupational Science)

Tiedettä tai ei, mutta omasta kokemuksestani voin sanoa, että kaikenlainen puuhastelu, jossa näkee oman käden jäljen, parantaa mielialaa. Yksilön toiminnan ja ympäristön suhde näkyy esimerkiksi maalaushommissa saman tien. Työn jälki ja kaunis puun pinta palkitsee tekijänsä. Näin myös oma merkityksellisyyden kokemus tuntuu välittömästi.

Kirjoitan tällä hetkellä maisterin tutkielmaa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Olen todennut, että toiminnallisen työ, kuten tämä parvekeprojekti, tarjoaa sopivaa vaihtelua kirjalliseen työhön. Tulosta syntyy, jos tekee molempia sopivassa suhteessa.

Olen viettänyt yli kaksi kuukautta neljän seinän sisällä – ja osittain parvekkeella. Olen tehnyt montaa erilaista työtä kotoa käsin. Olen kuvannut balettivideoita, kirjoittanut dokumentteja saneluista, tehnyt etätenttejä, osallistunut kokouksiin, tehnyt akateemista tutkimustyötä ja viimeisimpänä – mutta ei vähäisimpänä, huoltanut puutarhakalusteita.

Kotosallakin voi pysyä aktiivisena. Se on auttanut ainakin minua jaksamaan tässä erikoistilanteessa ja pitänyt pään kasassa, vaikka sosiaalinen elämä on normaalia kapeampaa.

Eipä tänään muuta. Tsemppiä kaikille! Voimaa ja aurinkoa tähänkin kevääseen! Pysytään elämän syrjässä kiinni!

Tikkuria Valtti -terassiöly, kelonharmaa

Riina Laurila,

17.5.2020

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: