Käsityöt ja hyvinvointi, osa 4

Korona-aika on innostanut ihmisiä tekemään käsitöitä. Sosiaalinen media on pullollaan erilaisia käsityöohjeita ja ihmiset esittelevät sivuillaan mitä hienompia tuotoksia, jotka ovat syntyneet siitä tilasta ja ajasta, jonka koronaolot ovat tarjonneet. Saatuani valmiiksi maisterin tutkielmani hengellisestä tanssista, olen itsekin innostunut kutomaan sukkaa aina kun aika meinaa käydä pitkäksi. Olen huomannut, että käsityö sekä tarjoaa mielekästä tekemistä että rauhoittaa mieltä. Tutkielmani yhteydessä olen analysoinut erilaisia taideterapiamenetelmiä, kuten tanssi- ja musiikkiterapiaa, ja tullut tietoiseksi siitä, että kehollisen toiminnan ja luovuuden yhdistäminen parantaa tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Sukkaa kutoessani sain idean, että voisin käsitellä blogissani hieman syvällisemmin käsitöiden tekemisen hyvinvointivaikutuksia.

Siitä inspiroituneena syntyi tämä alun perin kolmeosaiseksi suunniteltu blogi, joka venähti neliosaiseksi, kun innostuin viime kerralla kirjoittamaan myös mökkipuuhista ja puukäsitöistä. Tämänkertainen blogini on neljäs ja viimeinen osa käsityöteemasta.

Kaapit pursuaa villasukkia, mitä teen?

Kun on aikaa ja energiaa tehdä käsitöitä, niin monelle tulee eteen ongelma, että käsityöt jäävät kaappiin lojumaan. Olen myös huomannut sen, että käsitöinä tehtyjä vaatteita on vaikeata heittää roskiin tai kierrätykseen. Lasten koulussa tekemät käsityöt ja mummon kutomat villasukat pitävät sisällään tunnearvoa, jonka vuoksi niitä on vaikea hävittää. Jos käsityökärpänen puree, alkavat kaapit vähitellen täyttyä myös omatekoisista neuloksista. Silloin on tarpeen keksiä, miten käsityöt voisivat toimia muunakin kuin kaapin täytteenä.

Hyväntekeväisyyttä neuloen

Lions Club Vantaa Vernissan naiset ovat keksineet keinon tehdä hyväntekeväisyyttä käsitöitä tekemällä. Vernissalaiset ovat lahjoittaneet Vantaan neuvolaan käsitöitä vauvoille. Lions-liiton Hyvän Päivänä 8.10.2020 klubi lahjoitti neulomuksia Koivukylän neuvolaan terveydenhoitajien vietäväksi vastasyntyneille vauvoille.

Kymmenkunta Vantaan Lions Club Vernissan jäsentä olivat käyttäneet ilolla ja lämpimin ajatuksin 1025 työtuntia. Neuletöitä syntyi yhteensä 369 kappaletta. Lahjoituksena annettiin 90 myssyä, 120 paria juna- ja pikkusukkia, 116 paria töppösiä, 16 paria isosiskojen sukkia, 5 nuttua, 1 mekko, 16 paria lapasia ja 5 vaunupeittoa.

Lions Club Vantaan Vernissan taidokkaat neulomukset vauvoille

Merkityksellistä työtä

Tätä blogia kirjoittaessani olen pohtinut sitä, miten monin eri tavoin ihminen voi lisätä merkityksellisyyden tunnetta elämäänsä. Koronan vuoksi moni on viettänyt enemmän aikaa kotona ja pitkään kotona oleminen voi olla toisinaan myös melko raskasta. Ihmiselle on luontaista, että hän hakee merkityksellisyyden tunnetta tekemisen kautta. Pelkkä paikallaan oleminen voi olla ahdistavaa ja siksi esimerkiksi käsitöiden tekeminen on monelle hyvinkin terapeuttista. Merkityksellisyyden tunne vahvistuu entisestään, jos käsitöillä voidaan myös tehdä hyvää, kuten Vernissalaisten tapauksessa.

Tänään jouduin jäämään pois syntymäpäiväjuhlista korona-altistuksen vuoksi. Otin siis kutimen kauniisiin käsiin ja aloin neuloa. Mieli ei ollut iloinen, mutta selviytymisstrategiani oli selvä. ”Practice what you preach”, suomeksi: ”Tee sitä mistä saarnaat”.

Pettymyksen tunne on helpompi käsitellä käsitöillä. Siinäpä sopiva lopetus tähän ”käsityöt ja hyvinvointi” -teemaan.

Riina Laurila,

17.7.2021

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: