Tähtipölyä ja teologiaa

Photo by eberhard grossgasteiger on Pexels.com

Olen viettänyt kotona laatuaikaa katsellen Ruutu plussasta vanhaa Idols-kilpailua ja lukemalla välillä Eero Huovisen Saarna? -kirjaa. Minusta on liikuttavaa katsella, kun nuoret ihmiset toteuttavat unelmiaan Idols-kilpailussa. Mieleeni palaa muisto omasta nuoruudestani, jolloin olin valmis antamaan kaikkeni toteuttaakseni unelmani tanssijan ammatista. Idols-tuomari Jannika B kiteyttää kilpailun idean näin:

”Idols kertoo unelmista ja jostain sellaisesta tähtipölystä, joka leijailee ilmassa ja joka hakee paikkaansa kirkkaana tähtitaivaalta. Se kertoo kasvutarinoita inhimillisyydestä. Se kertoo unelmista ja sitä kautta se kertoo vahvasta uskosta tulevaisuuteen.”

Olen aina ajatellut, että jokin suurempi voima vetää ihmisen tulkitsemaan ja tekemään taidetta. Kutsumuksessa on kyse siitä, että ihminen toimii tavallaan tiedostamattaan siten, että hän menee kohti unelmiaan. Ihminen tekee valintansa jonkin suuremman voiman ohjaamana. Unelmien toteuttamisessa on kyse kutsuun vastaamisesta. Itsensä toteuttamisessa onkin ehkä parhaimmillaan kyse Jumalan käskyn toteuttamisesta.

Ihmisenä toteutuminen on myös sananparsi, joka kuvailee taiteilijan sielunelämää. Sananparsi esiintyy Juice Leskisen laulussa:

”Vain silloin kun olet luona mun, minä ihmisenä toteudun, saanko levätä levätä levätä levätä, Sylissäsi sun.”

Olen kokenut, että sekä taiteilijana että teologina olen Jumalan työssä. Ammatillisessa kutsumuksessa kyse on paitsi halusta toteuttaa jotain, myös toteutua ihmisenä. Eero Huovisen mukaan Jumalan kaipuu on ihmisen syvimpiä toiveita. Juice Leskinen laulaa laulussaan rakkaudesta toiseen ihmiseen, mutta laulun voisi tulkita myös teologisesti. Kun Jumala on luonani, toteudun ihmisenä. Yli ymmärryksen menevä suunta kohti kutsumusta on suunta kohti Jumalaa.

Eero Huovinen puhuu kirjassaan kahdesta eri rakkauden muodosta. On haluavaa ”Eros”-rakkautta ja uhrautuvaa ”Agape”-rakkautta. Kristillisessä perinteessä on haluttu tehdä ero ihmisten väliselle rakkaudelle ja ihmisen ja Jumalan väliselle rakkaudelle. Idols -tähtipölyssä näen näiden molempien toteutuvan. Palava halu tähteyteen juontaa yleensä juurensa halusta tulla nähdyksi. Se on haluavaa ja maallista rakkautta, mutta sen tausta on eksistentiaalisella tasolla. Esiintymistä janoava ihminen toimii tunteen ja rakkauden ajamana.

Huovisen mukaan sekä haluava että palveleva rakkaus ovat Jumalan hyviä lahjoja. Olen samaa mieltä. Nämä rakkauden muodot eivät kilpaile keskenään vaan parhaimmillaan ne molemmat palvelevat pyhää alkuperää.

Riina Laurila,

17.8.2021


Photo: Kristiina Laine 2021

Poweriinan blogi on balettitanssijan ja teologian maisterin, Riina Laurilan blogi, jossa Riina kirjoittaa jokaisen kuukauden 17. päivä jostain arkielämän teemoista, kiinnostavista tapahtumista, henkilöistä tai asioista.

Riina pohtii asioita toisinaan tieteellisin tai taiteellisin silmin, toisinaan taas ilon ja huumorin kautta. Tämä blogi on saanut alkunsa kirjoittamisen ilosta ja halusta pohtia asioita. Riina lähestyy asioita joskus spontaanisti ihmetellen ja toisinaan syvällisesti analysoiden.

Forrest Gumpia mukaillen: ”Poweriinan blogi on kuin suklaarasia – Et koskaan tiedä mitä saat.”

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: