Kaatuneitten muistopäivän puhe

Photo by Baptiste Valthier on Pexels.com

Viime sunnuntaina, 15.5.2022 vietimme kaatuneitten muistopäivää. sain kunnian pitää puheen Eurajoen sankarihaudoilla. Julkaisen puheeni täällä blogissa.

Kaatuneitten muistopäivän puhe 

vs. kappalainen Riina Laurila, Eurajoen seurakunta

Tänään vietämme kaatuneitten muistopäivää. Muistamme teitä, jotka kaaduitte sodassa, jotta me saisimme elää vapaana. Teidän ansiostanne meillä on vapaa ja itsenäinen Suomi.  

Kuulun siihen sukupolveen, joka ei itse ole nähnyt sotaa, mutta molemmat isoisäni palvelivat rintamalla. Siksi sota ei tunnu kovin kaukaiselta ajatukselta minustakaan. Me sotien jälkeen syntyneet sukupolvet olemme kuitenkin kasvaneet ajattelemaan, että sota on ollut niin raskas ja tuskallinen asia, ettei se enää koskaan saisi tapahtua uudelleen. Olemme myös oppineet luottamaan siihen, että nyky-yhteiskunnassa ajetaan aina rauhan asiaa. 

Päivän uutiset puhuvat meille nyt toisenlaista sanomaa. Euroopan rajojen sisällä käydään jälleen sotaa. Venäjä on tehnyt Ukrainalle sen, minkä silloinen Neuvostoliitto teki Suomelle noin kahdeksan vuosikymmentä sitten. Venäjä on hyökännyt häikäilemättä toisen valtion alueelle. Tänään voimme katsoa televisiosta vastaavia kauheuksia, joita Suomi koki toisen maailmansodan aikana. Tilanne on nostanut pintaan ahdistusta niin nuorten ja aikuisten keskuudessa, kuin myös  sotaveteraanien keskuudessa. Niiden, jotka ovat nähneet sodan todellisuuden omin silmin. Euroopan poliittinen tilanne ja asevarustelun nousu päivittäiseksi puheenaiheeksi on nostanut pintaan huolen. Tapahtuuko se kauheus uudelleen? Joudummeko uudelleen sotaan?  

Jumala pelasti Daavidin suuren Goljatin kynsistä. Oikeudenmukaisuus ja Jumalan käskyn kuunteleminen johdatti Daavidin voittoon ylivoimaisen suurta vihollista vastaan. 

Jeremian kirjassa sanotaan: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen minun puoleeni, ja minä kuulen teitä.” (Jer 29:11-12) 

Kaatuneitten muistopäivänä muistamme teitä, jotka teitte sen, mikä tuntui mahdottomalta. Te taistelitte henkenne edestä. Voimalla ja rohkeudella te kallistitte Goljatin ja pelastitte vapaan Suomen ja itsenäisyyden. Te taistelitte, jotta me voimme tänään edustaa itsenäistä Suomea. Te annoitte meille mahdollisuuden olla edelleen Daavidin joukoissa, eikä pahan Goljatin, Venäjän tyrannian alla. Siitä olemme teille ikuisesti kiitollisia.   

Riina Laurila,

17.5.2022

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: