Pääsiäispäivän saarna Ilkka Kanervan muistoksi

Photo by solod_sha on Pexels.com

Olin tänään liturgina ja saarnaajana Eurajoen kirkossa pääsiäispäivän messussa. Saarnassani muistin Suomen eduskunnan pitkäaikaisinta kansanedustajaa Ilkka Kanervaa. Julkaisen tämän pääsiäispäivän saarnani blogissani.

Pääsiäispäivän saarna

Pääsiäisen kertomus Jeesuksen ylösnousemuksesta on toivon ja ilon sanoma. Pääsiäisen evankeliumi kertoo siitä, miten Jeesus voitti kuoleman ja kuolemallaan avasi meille jokaiselle tien iankaikkiseen elämään.  

Tänä vuonna pääsiäisen alla, kiirastorstaina, menetimme Suomen pitkäaikaisimman poliitikon, Ilkka Kanervan. Ilkka Kanerva on toiminut Suomen eduskunnassa vuodesta 1975 lähtien aina kuolemaansa saakka. Kansanedustajapäivinä laskettuna hän on pisimpään eduskunnassa istunut poliitikko. Ilkka Kanerva on toiminut myös kolmen eri hallituksen ministerinä. Hänet tunnetaan rauhan lähettiläänä ja hänen ihmisläheisyyttään arvostettiin yli puoluerajojen.  

En tunne henkilökohtaisesti Ilkka Kanervaa. Hän on minulle tuttu vain median kautta. Kuitenkin hänen poismenonsa pysähdytti. Olen lapsuudesta saakka seurannut uutisia ja muita medioita, joissa Ilkka Kanerva on ollut säännöllinen näky. Olen pitänyt häntä aina olemukseltaan hyvin nuorekkaana ja uutinen hänen kuolemastaan tuntui yhtäkkiseltään hyvin dramaattiselta. Vaikka kyseessä on julkisuuden henkilö, tuntuu kuin tuttu olisi siirtynyt rajan taa.  

Ihmisen poismeno ei kysy aikaa eikä paikkaa. Ilkka Kanerva kutsuttiin pois keskuudestamme jo 74 vuoden iässä. Me emme kukaan tiedä kuolemamme hetkeä. Kuolema kuuluu ihmisen osaan. Uuden elämän syntyminen ja kuolema kulkevat rinnakkain tässä maailmassa. Kuoleman edessä ymmärrämme, että meidän on myös itse oltava valmiita lähtemään. Tämän todellisuuden edessä armomme on Jeesuksessa ja hänen ylösnousemuksessaan. Siinä ilosanomassa, jonka vuoksi juhlimme tänään pääsiäistä.  

Jeesus sanoo: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin.” Jumalan sana kehottaa meitä panemaan turvamme ja toivomme Jeesukseen Kristukseen. Hän on sovittanut syntimme omalla kuolemallaan. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista ja valmistanut hänen kauttaan meille katoamattoman elämän. Ylösnousemuksen toivo avaa meille tien kirkkauteen, jossa ei ole sairautta, kärsimystä eikä kuolemaa.  

Päivän evankeliumissa Jeesuksen ystävät löysivät tyhjän haudan. Kivi oli vieritetty pois haudan suulta. Jeesuksen ystävät eivät löytäneet Jeesusta, vaan heitä vastassa olivat enkelit ja taivaallinen kirkkaus. Enkelin ilmoittivat heille ilosanoman. Jeesus ei ole täällä. Jeesus on noussut ylös! Kuoleman valta on voitettu!   

Riina Laurila,

17.4.2022

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: