Sodan pelko ja perusturvallisuuden tunne

Sota Ukrainassa on nostanut uutisaiheeksi pelon. Viime päivinä on puhuttu erityisesti nuorten pelosta ja siitä, miten sotauutiset vaikuttavat nuoriin.

Mieli ry:n tiedotteessa kerrotaan, että Mieli ry:n kriisipuhelimessa on käyty yli 400 keskustelua, jotka liittyvät Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Helmikuussa 2022 kriisipuhelimeen tuli yhteensä 33 000 soittoa. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ihmisissä on herännyt huoli sodan leviämisestä Suomeen tai pelko ydinsodan syttymisestä. Myös maailmansodan uhka on herättänyt ihmisissä ahdistusta.

Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter sanoo Mieli ry:n tiedotteessa:

”Ihmisten perusturvallisuus on järkkynyt. Ukrainan tilanne mainitaan lähes jokaisessa puhelussa, vaikka puhelut liittyisivät henkilökohtaiseen kriisiin.”

Perusturvallisuus on asia, joka ylläpitää elämää. Maslowin tarvehierarkia on psykologinen teoria, jonka yhdysvaltalainen psykologi Abraham Maslow on julkaissut vuonna 1943. Maslowin teoriassa esitetään hierarkkinen malli, jossa ihmisen perustarpeet on asetettu tietynlaiseen tärkeysjärjestykseen. Maslowin tarvehierarkiassa kuvataan sitä, että ihmisen tietyt perustarpeet pitää tulla tyydytetyiksi ennen kuin ihminen voi etsiä elämäänsä tyydytystä hierarkian seuraavilta tasoilta. Jotta ihminen pystyisi tavoittamaan koko inhimillisen potentiaalinsa, tulisi tarvehierarkian toteutua kaikilla tasoilla.

Tarvehierarkian alimmalla tasolla ovat ihmisen fysiologiset tarpeet, toisella tasolla turvallisuuden tarpeet, kolmannella tasolla yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet, neljännellä tasolla arvonannon tarpeet ja ylimmällä tasolla itsensä toteuttamisen tarpeet kuten omien kykyjen saaminen täyteen potentiaaliin.

Susanna Winterin lausunnon mukaan Ukrainan sota on vaikuttanut ihmisten perusturvallisuuden tunteeseen. Perusturvallisuus liittyy ihmisen hengissä säilymisen fyysisiin edellytyksiin ja ihmisen hyvinvoinnille välttämättömään turvallisuuden tunteeseen. Ihmisen perusturvallisuus on Maslowin tarvehierarkian perustasoilla yksi ja kaksi. Niiden vaarantuminen johtaa koko rakennelman heikentymiseen. Emme pysty toteuttamaan itseämme parhaalla tavalla silloin, kun perustason tarpeet ovat vaarantuneet.

Sodan pelko ja epävarmuus koskettavat tarpeitamme syvimmällä ja perustavimmalla tasolla. Ei siis ole ihme, että mielenterveyspalvelujen tarve lisääntyy nyt kaikkialla, myös Suomessa. Voimme olla kiitollisia, että monet yhdistykset, kuten Mieli ry. toimivat aktiivisesti inhimillisen hädän helpottamiseksi. Susanna Winterin mukaan lähes aina soittajat ovat kertoneet saaneensa apua kriisipuhelimesta. On siis tärkeää uskaltaa hakea apua hädän hetkellä. Sitä on tarjolla, sillä hädän hetkellä myös ihmisten auttamishalu on suurta.

Riina Laurila,

17.3.2022

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: