Käärijä – vihreää iloa!

Polkupyöriä Porin matkakeskuksessa. Näistäkin tuli Käärijä mieleen.

”Vihreä karisma on ihmisen hyvyyttä. Vaikeina aikoina eurooppalaiset kaipaavat rohkaisua ja iloa.”

Näin kirjoittaa Iltalehdessä toimittaja Lauri Nurmi. Iltalehden verkkolehden pääkirjoitus 14.5.2023 käsitteli sitä, miten Käärijän vihreys – keväinen värisävy on vyörynyt päiväkoteihin, kouluihin sekä työpaikoille ympäri Suomen.

Olin itse ajatellut, että tämä Käärijä-hypetys on vain suomalaisten juttu, mutta kun katsoin lauantaina Euroviisut, niin totesin todella, että Käärijästä tykättiin Liverpoolissa ylitse muiden. Pistelaskun viimeisillä minuuteilla yleisössä alkoivat valtaisat cha cha chaa -huudot. Yleisö todella rakasti Käärijää ja se näkyi myös yleisöäänissä. Käärijä sai ylivoimaisesti eniten yleisöääniä. Ammattiraati valitsi kuitenkin voittajaksi Ruotsin, eivätkä yleisöäänet riittäneet voittoon.

Lauri Nurmen mukaan Käärijässä lumoaa hänen aitoutensa. Hän toteaa myös, että Käärijän viisupolku kertoo ihmisyydestä. Katsojat saattoivat tietää jo etukäteen, etteivät raadit valitse voittajaksi suomalaista. Ehkä juuri tästä syystä yleisö yltyi raivokkaisiin Cha cha chaa -huutoihin, ilmaistakseen oman voittajasuosikkinsa.

Käärijä-ilmiö on ollut valtava. Helsingin rautatieaseman kivimiehet puettiin Käärijä-boleroihin ja monet muutkin patsaat ympäri Suomen. Käärijä-aiheisia leivonnaisia ja ompelutöitä on tehty vaikka millä mitalla. Kaikki tämä hössötys on ollut mielestäni ihan positiivinen ja tervetullut ilmiö.

Eilen (16.5.2023) A-Studiossa olivat vieraana olivat Käärijä etäyhteydellä, UMK-raadin puheenjohtaja Tapio Hakanen ja Monsp Recordsin taiteellinen johtaja Ida Karimaa. Illassa keskusteltiin muun muassa siitä, miten  Euroviisut vahvistavat ihmisten kansallistunnetta, mutta – toisin kuin sodassa – Euroviisuissa kansallistunteeseen liitetään musiikki ja iloinen yhteys. Euroviisut yhdistää suomalaisia musiikin kautta, mutta samalla se yhdistää koko Eurooppaa hyvässä hengessä.

Käärijästä tuli Euroviisujen moraalinen voittaja. Eikä pelkästään suomalaisten mielestä. Ja vaikka lopputulos olikin pettymys, oli Käärijä-huumassa paljon hyvää. Vihreä villitys toi ihmisiin positiivista keväistä meininkiä ja toi iloa muuten vaikeaan aikaan. Yhdyn Lauri Nurmen ajatukseen, että vaikeina aikoina ihmiset kaipaavat rohkaisua ja iloa.

Tässä suorituksessa Käärijä oli viisujen ylivoimainen ykkönen!

Riina Laurila,

17.5.2023

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: