Tyhjä kesä Porissa 2020: ei Jyrkiä, ei Jazzeja

Pori Jazzin ensimmäinen mainosjuliste vuodelta 1966

Kesällä 1965 nuorten porilaisten kulttuurihenkilöiden keskuudessa virisi keskustelu Porin ja Satakunnan kulttuurielämän kehittämisestä ja tunnetuksi tekemisestä. Nämä asiat tavoitteenaan he ryhtyivät toimenpiteisiin järjestääkseen jazzfestivaalin Poriin seuraavana kesänä. Näiden nuorten toimijoiden joukossa oli myös Jyrki Kangas.

Pori Jazz oli aluksi työväline festivaalien järjestämisessä, mutta varsin pian se aloitti perustamisasiakirjaansa merkityn tarkoituksensa mukaisesti määrätietoisen toiminnan jazzmusiikin hyväksi.

Musiikki, jazz, on yhä keskeisin asia Pori Jazzin toiminnassa, mutta jo kauan siihen on kytkeytynyt myös muita taide- ja kulttuurimuotoja. Vuosien mittaan Pori Jazz on kasvanut yhdeksi Suomen merkittävämmäksi kulttuuritapahtumien järjestäjäksi. Sen toiminta on kansainvälisesti mittavaa ja se myös tunnetaan sekä omassa maassa että maailmalla.

Ensimmäinen jazzfestivaali järjestettiin Porissa 16. ja 17. heinäkuuta 1966. Siitä alkoi joka kesä toistunut perinne. Vuodesta 1985 lähtien festivaali on ollut yhdeksänpäiväinen. Pori Jazz on festivaaleillaan ja muulla toiminnallaan saanut jazzin Suomessa salonkikelpoiseksi: sen edistämiseksi myönnetään kulttuuriapurahoja, siitä koostuvia tilaisuuksia tuetaan julkisin varoin ja sinfoniaorkesterien konserteissa kuunnellaan jazzia.

Kiinnittämällä festivaalien esiintyjiksi huippuartisteja ja -orkestereita Pori Jazz on tuonut maailman tasokkaimman Jazzin ja sen eri suuntaukset kaikkien ulottuville. Ja jo kauan esiintyminen Pori Jazzeilla on ollut taiteilijoille meriittiasia.[1] Festivaali on paisunut vuosien varrella valtavaksi massatapahtumaksi. Vuonna 2019 festivaalin pääkonsertit Kirjurinluodossa keräsivät 69 000 käyntiä.[2]

Jazzmuusikko ja kulttuurivaikuttaja Jyrki Kangas on ollut aktiivinen toimija Pori Jazzissa sen alkupäivistä lähtien. Häntä on myös kutsuttu lempinimellä ”Mr. Pori Jazz”. Pitkä taival Pori Jazz 66-yhdistyksestä Pori Jazz -organisaation taiteelliseksi johtajaksi on ollut uskomaton voimannäyte. Rakkaudesta jazzmusiikkiin on syntynyt jotain todella suurta. Aktiivisen taustatyön ohella Jyrki on nähty monesti myös kontrabasson kaulassa Pori Jazzin jameissa ja konserteissa. Jyrki Kangas on saanut säveltaiteen valtionpalkinnon vuonna 1988. Pori-palkinto hänelle myönnettiin vuonna 1995.

Jyrki Kangas menehtyi 27. helmikuuta 2020. Hän rakensi porilaista Jazz-unelmaa 54 vuoden ajan. Hänen siunauspäivänään klo 11.00 ystävät ja fanit ympäri maailmaa kuuntelivat hänen muistokseen Duke Ellingtonin kappaleen: Come Sunday. Jyrki jätti jäljen monen ihmisen sydämeen.

Jyrki ei itse ehtinyt näkemään koronakriisiä –  ja hyvä niin. Hän olisi varmasti ollut surullinen kuullessaan, että pandemian vuoksi Pori Jazz-festivaali jouduttiin perumaan. Mutta jotakin pysähdyttävää ja kohtalokastakin tilanteessa on. Jyrki Kankaan kuolinvuosi tullaan myös muistamaan ensimmäisenä tyhjänä aukkona Pori Jazzin pitkässä perinteessä.

Riina Laurila,

17.7.2020


[1] Kun kuvia ei kumarreta, Pori Jazz -historiikki 1987. 100print Pori

[2] Helsingin Sanomat 22.7.2019

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: