Raamattua digiaikana

Olen ladannut kännykkääni YouVersion -raamattusovelluksen. Sovellus antaa joka päivälle oman suunnitellun raamatunkohdan. Sovellukseen voi myös ladata lukusuunnitelmia ja omia rukouksia. Ajatelkaa miten helppoa! Sovellukseen voi valmiiksi kirjoittaa rukouksen ja sen voi rukoilla nappia painamalla.

Ensin ajattelin, että sovelluksen avulla rukoileminen on hassua. Onhan rukous suoraa puhetta Jumalalle ja se onnistuu ihan suoraan ilman mitään sovelluksia. Pitääkö rukoiluunkin muka olla joku sovellus? Päädyin kuitenkin kirjoittamaan rukouslistaan pari rukousta asioista, jotka ovat minulle tärkeitä. Pian huomasin, että rukouslistani laajenee ja olen myös alkanut muokkaamaan edellisiä rukouksia enemmän kunkin hetken tilanteeseen sopivaksi.

Raamattusovellus on opettanut minulle uuden tavan rukoilla. Kirjallinen rukous on oikeastaan aika voimakas ele. Kun kirjoitan rukouksen sovellukseen, joudun aika vakavastikin miettimään, mitä elämältäni haluan. Sovellukseen ladattu rukous voi toimia myös voimaa antavana. Olen esimerkiksi kirjallisesti pyytänyt Jumalalta siunausta työhön graduni parissa. Kun painan tätä ”rukousnappulaa” säännöllisesti, niin tunnen sen toimivan. Rukouselämää voi toteuttaa niin monella tavalla ja tämä tapa voi olla yksi niistä.

Sovellus tarjosi minulle tänään seuraavan raamatunkohdan:

”Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona niitä monenlaisia koettelemuksia, joihin joudutte. Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä.” (Jaakobin kirje 1:2-3)

Usko on kestävyyslaji. Usko on myös asennekysymys. Minulle uskominen on ollut oikeastaan aina helppoa, koska Jumala antoi minulle jo lapsena ”fideismin armolahjan”. Fideismi on ajatus, että uskonnollisia näkemyksiä ei voi, eikä pidäkään arvioida rationaalisesti. Uskonnoissa ei sen mukaan ole kysymys tosiseikoista vaan elämän ja todellisuuden merkityksestä, eikä uskonnollisia kysymyksiä siksi pidä arvioida järkikriteereillä. Fideisti ei siis kovinkaan usein kyseenalaista Jumalan olemassaoloa, hän vaan ”sokeasti” uskoo.

Tämä Jaakobin kirjeen kohta kertoo uskovaisesta asenteesta elämää kohtaan. Jos näkee koettelemukset Jumalan suurena suunnitelmana, niin se voi auttaa ihmistä ja antaa elämälle suunnan ja tarkoituksen. Mutta uskominen ei aina ole helppoa. Kaikki eivät todellakaan ole fideistejä ja elämän kriisit voivat viedä jopa kauemmas Jumalasta. Moni kyseenalaistaa Jumalan olemassaolon silloin kun on todella vaikeaa. Silloin kysytään, että minkälainen Jumala sallii tämän kaiken? Myös tämänkaltainen uskonkriisi voi olla koettelemus. Mutta kestävyys syntyy koettelemusten kautta. Se mikä ei tapa, vahvistaa. Siitä myös tämä raamatunkohta pyrkii muistuttamaan. Ja jos koettelemusten kautta, tai niistä huolimatta, pysyy uskossaan lujana, niin se vahvistaa.

Tällaiset pohdinnat sai minussa aikaan YouVersion sovellus. Pitkälle on menty niistä nahkakantisista Raamatuista, joista kirjoittelin 17.6.2020.

Aika kulkee, maailma muuttuu, Jumalan Sana pysyy.

Riina Laurila,

17.8.2020

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: