Sammakkoleivos

Sarpin herkullisella sammakkoleivoksella on pitkät perinteet

Tänään juhlistimme syntymäpäivääni äidin luona Porissa nauttimalla kahvit ja sammakkoleivokset. Sammakkoleivos on ollut yksi lempiherkuistani ihan lapsesta saakka. Tämä hymyilevä ”möykky” edustaa perinteistä porilaista konditoriakulttuuria.

Löysin Ylen videon, jossa kerrotaan sammakkoleivosten historia: ”Sammakkoleivoksia tarjotaan aina ulkopaikkakuntalaisille ja niitä käydään varta vasten nauttimassa Porissa. Porin oma, epävirallisen virallinen kaupunkileivos herättää muistoja useassa sukupolvessa. Sammakko tehdään alusta loppuun käsityönä. Leivosresepti kulkeutui Poriin 1940-luvulla puolalaisen leipurin matkassa. Alun perin leivos tehtiin ylijääneistä kakunreunoista ja leivoksista. Nykyään sillä on oma, vakiintunut resepti. Sammakkoleivoksia valmistetaan vuosittain noin 30 000 kappaletta. Pori on tiettävästi ainoa kaupunki, josta sammakoita saa.”

Leipomo ja konditoria Sarpi on erikoistunut sammakkoleivosten valmistamiseen. Sarpi on toiminut vuodesta 1947, konditorialla on siis jo pitkä perinne. Sammakkoleivokset ovat kuuluneet minua edeltävän sukupolven lapsuuteen ja ovat olleet osa minun lapsuusmuistojani. Porin reissuillani olen voinut tutustuttaa myös omat lapseni sammakkoleivosten makuun. Konditoriakulttuuri on hieno tapa ylläpitää traditioita. Traditio on kokemus, joka siirtyy sukupolvelta toiselle.

Elämän ilot ja kultaiset muistot syntyvät näistä pienistä asioista.

Riina Laurila,

17.1.2021


Poweriinan blogin kirjoittaja on balettitanssija, pappi ja teologian maisteri Riina Laurila. Riina kirjoittaa jokaisen kuukauden 17. päivä jostain arkielämän teemoista, kiinnostavista tapahtumista, henkilöistä tai asioista.

Riina pohtii asioita toisinaan tieteellisin tai taiteellisin silmin, toisinaan taas ilon ja huumorin kautta. Tämä blogi on saanut alkunsa kirjoittamisen ilosta ja halusta pohtia asioita. Riina lähestyy asioita joskus spontaanisti ihmetellen ja toisinaan syvällisesti analysoiden. Forrest Gumpia mukaillen: ”Poweriinan blogi on kuin suklaarasia -Et koskaan tiedä mitä saat.”

Kuva Kristiina Laine

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: