Uskollisuuden inflaatio

Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Tinder, Valo, E-kontakti, Match.com. Osa-aikatyö, sijaisuus, freelancer, kevytyrittäjä. Pätkätyö, pätkäsuhde, deittailuarvo ja ketterät työmarkkinat.

Nämä käsitteet ovat arkipäivää vuonna 2023. Elämme sitoutumattomuutta suosivassa maailmassa. Avioliitto on instituutiona kärsinyt inflaation ja elinikäiset työsuhteet ovat nykyään harvinaisia.

Avioliitto on luotu suojaamaan perhettä. Martti Lutherin aikaan perheen työnjako noudatti yleensä sellaista mallia, jossa äiti oli kotona ja mies töissä. Äidin tehtävä oli hoitaa perhettä ja kotia. Miehen tehtävä oli käydä töissä ansaitsemassa perheelle elannon ja hoitamassa yhteiskunnallisia asioita. Kodin ja kodin ulkopuolisen elämän sektorit olivat selkeästi rajattu miehen ja naisen välillä ja nämä tehtävät olivat erilaiset. Raamatussa esitetty miehen ja naisen malli on toiminut ennen näin, jota voidaan nyky-yhteiskunnassa pitää hyvinkin vanhanaikaisena ja patrialkaalisena toimintamallina.

Maailma on muuttunut, onneksi. Tasa-arvoistuvassa maailmassa miehellä ja naisella tulee olla samat oikeudet tehdä työtä ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Mies saa olla koti-isä ja nainen uraohjus. Sukupuolen tai sukupuoliroolien ei pidä määritellä yhteiskuntaa. Hyvinvointiyhteiskunnassa jokaisella ihmisellä on vapaus valita oman näköinen elämä. Perhettäkään ei ole pakko perustaa. Myös se on valinta, joka on nykymaailmassa mahdollinen.

Kahden ihmisen rakkausavioliitto on ihanne, joka toki edelleenkin on monelle ihmiselle unelma. Todellisuus on kuitenkin usein toista. Taloudellinen ahdinko, mielenterveys- ja päihdeongelmat, väkivaltaisuus ja epätoivo voivat johtaa tilanteeseen, jolloin avioero on parempi vaihtoehto kuin raskas ja jopa väkivaltainen avioliitto.

Vapaudessa ja sitoutumattomuudessa on paljon hyvää. Meihin ihmisiin on kuitenkin istutettu myös tarve pysyvyyteen. Tarve olla tarpeellinen. Tarve merkityksellisyyden kokemukselle. Jos emme voi tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia työelämässä tai joudumme jatkuvasti elämään pelossa, että parisuhteemme kariutuu, muodostuu tästä lyhytnäköisyydestä myös tunne-elämäämme säröjä.

Ihmiselle ei ole hyväksi aloittaa koko ajan alusta ja käydä jatkuvaa erokriisiä. Jossain määrin siis vanhat käsitteet, elinikäinen avioliitto, jäykät työmarkkinat ja hautakivi-työsopimukset ovat olleet myös hyvä juttu ihmisen hyvinvoinnille. Pysyvyyteen ja jatkuvuuteen liittyy myös käsite, uskollisuus.

Raamatussa puhutaan uskollisuudesta Jumalan lahjojen hoitamisessa. Usko Jumalaan herättää meissä halun palvella Jumalaa uskollisesti. Se on pitkäjänteistä toimintaa. Uskollisuuteen ei kuulu lähteminen ja uudelleen aloittaminen. Uskollisuuteen kuuluu sitoutuminen ja pitkän tähtäimen suunnitelmat.

Meihin ihmisiin on istutettu kaipuu merkityksellisyyden kokemukseen. Katkonaiset ihmissuhteet ja lyhyet työsuhteet heikentävät tätä kokemusta. Yön laulussa, Toinen elämä, puhutaan tästä merkityksellisyyden kokemuksen kaipuusta:

”Pois annan vanhan avaimen ja oven uuden aukaisen. Sen mä tiedän, vielä joskus olen maailmalle joku ja jollekin koko maailma.”

Ihminen haluaa olla merkityksellinen pala maailmaa. Ja ihminen haluaa myös olla tärkeä jollekin tietylle ihmiselle. Usko kestävään rakkauteen toteuttaa tämän unelman. Jatkuva pätkiminen tekee loven ihmisen merkityksellisyyden kokemukselle. Se rikkoo sielua. Tavoitellessamme täydellistä vapautta voimme ajautua ulapalle ilman ankkuria.

Riina Laurila,

17.1.2023

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: